Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından Uzlaştırma Uygulamaları Değerlendirme toplantısı Cumhuriyet Başsavcısı Halil İNAL başkanlığında, Başsavcı Vekili İzzet YURTERİ, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcıları ve Konya ilimizde görevli uzlaştırmacıların katılımı ile yapıldı.
Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Halil İNAL, yaptığı konuşmasında ; “ Bilindiği üzere, Uzlaştırma kurumu, hukukumuzda 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 253, 254 üncü ve 255 inci maddelerinde düzenlenmiştir.
Uzlaştırma, bağımsız ve objektif üçüncü bir kişinin, uyuşmazlığın taraflarına, olayın özelliklerine göre şekillenecek çeşitli çözüm önerileri sunup onların bu çözüm önerilerini müzakere etmesini ve sunulan çözüm önerilerinden birisinde anlaşmalarını hedefleyen bir alternatif uyuşmazlık çözümü yöntemidir.
Yani ceza hukukumuzda insanlar arasındaki uyuşmazlığı dostane bir şekilde çözen alternatif bir çözüm yoludur.
Uzlaştırmanın amacı; ceza adalet sisteminde, mağdurun yararlarının gözetilmesi, tatmin edilmesi, suça karşı salt ceza yaptırımı uygulamak yerine zararın giderilmesi ve onarıma ağırlık verilmesidir. Failin neden olduğu zararın giderilmesi, fail-mağdur arasındaki barış, uzlaştırmanın asıl unsurunu oluşturur.
Uzlaştırma, mağdurların ve faillerin, gerçek anlamda sorumluluklarını bilmeleri ve uzlaşmaları için neye ihtiyaç duyduklarını anlamalarını sağlar. Eğitimli uzlaştırmacılar, tarafların anlaşmaya varmalarına yardım etmek suretiyle adalet sistemini, mücadeleci ve cezalandırıcı bir süreçten işbirliğine dayalı bir sürece dönüştürebilirler. Özellikle çocukların taraf olduğu anlaşmazlıklarda uzlaştırmaya başvurulması çok yararlıdır. Zira çocuk adalet sistemi, çocuklarla ilgili sorunların çözülmesinde her zaman uygun bir süreç olmamaktadır. Bunun yanında uzlaştırma süreci, çocuklar için başlı başına önemli bir eğitim sayılır. Anlaşmazlıkların ifade edilmesi ve çözülmesinde yeni yöntemlerin oluşturulması, sosyal ve kişiler arası müzakere hünerlerinin gelişmesine yardım eder. Fail-mağdur arasında uzlaşma dışında da, zararın gideriminin sağlanması olanaklıdır. Ancak uzlaşma kurumunda, zararın giderilmesi ve onarım yanında ayrıca bir de moral unsuru vardır. Bu nedenle uzlaşma, suçun faili bakımından cezanın “özel önleme” fonksiyonuna yardım ettiği gibi, mağdurun ve genel olarak kamunun da yararlarının korunmasını sağlar. Fail, uzlaşma ile kural olarak, işlediği suçun sorumluluğunu kabul edip üstlenerek ve sonuçlarını da gidererek toplumla yeniden bütünleşme olanağını elde etmiş olur. Böylece failin ceza sorumluluğunu tespit ve zararın giderilmesi için gereken yapılmış bulunacağından, mağdur bakımından da adalet yerine getirilmiş olur. Fail-mağdur arasındaki uzlaşma bundan başka, kamuda da, fille ihlâl edilmiş olan hukuk kurallarının geçerliliğini vurgulamış ve dolayısıyla toplumsal barışın yeniden kurulmasına hizmet etmiş olur. Ayrıca uzlaşma, uzlaştırma kapsamındaki suçlar dolayısıyla kişilerin mahkûm olmamaları dolayısıyla, ceza infaz kurumlarındaki kapasitenin azaltılması bakımından da olumlu bir etkiye sahiptir. Bir dosyada uzlaşma sağlandığında, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamayacağından ve açılmış bir dava varsa feragat edilmiş sayılacağından; uzlaşmanın faydaları hukuk mahkemelerine de sirayet etmektedir. Başka bir ifade ile uzlaştırma kurumu sadece ceza yargılamasını değil, aynı zamanda hukuk mahkemelerinin, icra müdürlükleri ile infaz birimlerinin de iş yükünü azaltmaktadır. Bu bağlamda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak uzlaşma, ceza adalet sistemine soluk aldırabilecek bir araçtır.
Bu toplantımızda; Uzlaştırma Büromuzda görevli savcılarımız, siz kıymetli uzlaştırmacılarımıza uzlaştırma ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar ve yaşanan sorunlar dile getirilecek, sizlerden de kuruma ilişkin sorunlar ve öneriler alınacak ve çözüm yolları aranmaya çalışılacaktır.
Yine geçtiğimiz yılda kendisine verilen dosya sayısına göre en fazla uzlaştırma sağlayan arkadaşlarımıza teşekkür belgesi verilecektir.
Siz kıymetli uzlaştırmacılarımızdan ricamız;
-Öncelikle taraflarla yüz yüze görüşüp haklarındaki soruşturmanın mahiyeti hakkında detaylı bilgi verilip, ceza yargılaması sonucunda ne elde edebileceğini ve neler kaybedebileceğini uygun bir dille anlatıp aralarında uzlaşmanın sağlanmasının temini,
-Taraflara nezaketle ve sabırla davranılması,
-Gizliliğe azami derecede riayet edilmesi (görev nedeniyle öğrenilen taraflarla ilgili kişisel bilgi ve soruşturma bilgilerinin kesinlikle kendi aile üyeleri dahil 3.kişilerle paylaşılmaması) (çok önemli bir husus),
-Büro savcılarımızla süreç bitimine kadar diyalog içinde olunması, tereddüt halinde danışılması ,
Bu toplantımızda sunum yapacak değerli meslektaşlarıma ve toplantıya katılan uzlaştırmacılarımıza ayrı ayrı teşekkür eder, toplantımızın faydalı ve hayırlı geçmesi dileğiyle saygılar sunarım.” dedi.
Uzlaştırma Büromuzda görevli Cumhuriyet Savcılarımız tarafından uzlaştırma kurumu ile ilgili sunum yapıldı , uzlaştırmacıların görüş ve önerileri alındı .
Cumhuriyet Başsavcımız, Cumhuriyet Başsavcı Vekilimiz ve Cumhuriyet Savcılarımız tarafından geçtiğimiz yılda kendisine verilen dosya sayısına göre en fazla uzlaştırma sağlayan uzlaştırmacılara teşekkür belgesi takdim edilerek günün anısına çekilen hatıra fotoğrafının ardından programa son verildi.
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı
Medya İletişim Bürosu
Akabe Mah. Cemil Çiçek Cad. No: 63 KARATAY / KONYA
0332 221 31 00
Faks 0332 221 32 45
konyacbsadalet.gov.tr
